Melisa og Sofie, Sygeplejersker

Så er vi tilbage i Danmark efter 4 uger i Uganda. 4 uger som for os har været noget af en identitets- og mental rejse. Rejsen har styrket os i forhold til vores uddannelse, men i allerhøjeste grad også som mennesker. Vi har fået udfordret egne grænser, men i høj grad også lært, hvad der i livet er det vigtigste for os og hvad vi skal sætte pris på.

Under vores praktik i Uganda har vi boet ved den sødeste værtsfamilie. En værtsfamilie bestående af Zainah, Neto og et par hus piger. Dette er en familie som vil gøre alt i deres magt, for at passe på en og gøre ens ophold uforglemmelig. De vil gøre alt lige fra at tage os med til et afrikansk bryllup til at køre en på sygehuset midt om natten. Zainah og Neto ligger meget i at forsøge at lære en at kende, også selvom man er der i kort tid. De vil gerne høre om ens liv, familie og interesser i Danmark og tager gerne del i en sving om på dansegulvet en fredag aften.

Man føler sig meget tryg i huset, men også når man bevæger sig rundt i byen sammen med værtsfamilien. Zainah og Neto sætter de frivilliges behov i første række, f.eks. i forhold til at udskyde egen arbejdsdag for at sørge for at de frivillige kan få vekslet penge eller skaffe sim-kort. Den første dag på hospitalet tog Zainah med os for at sikre, at vi kom det rigtige sted hen og for at få lavet en aftale med afdelingssygeplejersken.

 

Den første dag, hvor vi skulle tage alene fra huset til hospitalet, sørgede Neto for at vi fik vores egen “bodamand”(nærmest en privatchauffør på motorcykel), hvor han også aftalte den rette pris til og fra hospitalet, så vi ikke endte med at betale for meget. Ligeledes informerede han chaufføren om, at han skulle køre forsigtig og passe på os. 

Børnehospitalet/praktikken

I og med at vi kun havde tre uger i praktik valgte vi at holde os til børnehospitalet. Her skiftede vi afdeling cirka hver 3. dag for at opleve mest muligt. Vi har været på afdelingerne: Malnutrition, Triage, Ward 1(sengeafdeling for malaria, anæmi og sickle cell disease), Emergency Room og Special Care Unit(præmature). Arbejdsdagene på afdelingerne er præget af meget observation, men hvis man har lyst og mod giver de gerne arbejdsopgaver fra sig. Sygeplejerskerne/studerende på afdelingen er meget interesserede i en og vil gerne høre, hvordan man gør tingene i Danmark. Men forvent ikke at kunne ændre hele arbejdsgangen og husk at komme med en ydmyg tilgang til deres sundhedssystem.

Arbejdsopgaverne på afdelingen er meget at give omsorg, tryghed og nærvær til de indlagte børn, da dette ikke er en naturlig del af kulturen i Uganda.

Husk sæbebobler og balloner til børnene - de elsker det! 

Mzungo-house

Værtsfamiliens hus bliver kaldt Mzungo-house og kunne, mens vi var der, huse 14 frivillige. Når man vælger at bo hos en værtsfamilie, kan man ikke forvente at sidde ved et spisebord, spise med kniv og gaffel og få sin livret hver aften, men dette havde bestemt også sin charme. Nogle aftener sad vi op til flere frivillige på terrassen med en tallerken på skødet og det er faktisk de aftener, vi husker som værende de mest hyggelige. Zainah og Neto er meget lydhøre for, hvis man er utilfreds med noget og vil meget gerne at man i huset er ærlige. De vil forsøge at gøre opholdet så godt som muligt for alle, men det kan være svært at tilfredsstille 14 hver aften. I mzungo-house bor man i luksus i forhold til, hvis man kigger omkring i nabolaget. Zainah og Neto er ofte ikke hjemme til aftensmad pga. arbejde, men når de kommer hjem, er de klar til at høre til ens dag og være sociale med alle de frivillige i huset - hvis man har lyst til dette, kan det klart anbefales. De er begge gode til at drøfte de ting man oplever i løbet af dagen og kan give nogle svar på de spørgsmål man måtte have. Derudover vil de gerne tage nogle dybere samtaler med en. 

Jinja

Jinja ligger 20 min på en boda fra Buwekula, hvor vi boede. Jinja er en hyggelig by, hvor vi oftest tilbragte tid på Main street. Dette er en gade med en masse små souvenirbutikker og restauranter. Vi følte os generelt trygge ved at færdes på gaden i Jinja og et godt råd fra os er, at man vandrer rundt i anstændigt tøj og ikke flasher penge og telefoner på gaden.

 

Området - Buwekula

Det kan klart anbefales at gå en tur i nabolaget hvor mzungo house ligger. Her vil man opleve mange børn, som kommer løbende i favnen på en og gerne går hånd i hånd med en. Her vil vi også give et godt råd: vær imødekommende og husk sæbebobler eller andet sjovt. Husk at få tilladelse til at tage billeder af bygninger, f.eks. skoler. Befolkningen er meget imødekommende og man må som regel meget gerne tage billeder af børnene eller området, så længe man bare har spurgt om tilladelse. 

Bugembe

Bugembe er en lille by, som ligger 5-10 min fra Buwekula. Dette er et slumkvarter i Jinja, hvor Neto har sit kontor. Vi brugte flere eftermiddage i Bugembe med at danse med børnene eller puste sæbebobler. Børnene i Bugembe elsker når man kommer forbi og løber gerne en i møde. De elsker at optræde for en med indlærte dansetrin og vil meget gerne lære os mzungo’er hvordan man ryster sin bagdel.

Som tidligere nævnt har Neto sit kontor i byen, hvor han arbejder med at sørge for sponsorater til børnene i byen. Hans organisation hedder Clemency Uganda og vi har begge fået os et sponsorbarn igennem ham. Vi mødte børnene og oplevede hvor stor en forskel, en sponsor gør for et barn i Uganda. Dette er selvfølgelig ikke noget man på nogen måde skal føle sig forpligtet til at få, men er en beslutning man helt selv skal tage.

Økonomi

For at tale lidt om økonomi har hele rejsen for os ca. kostet 15.000kr. Her er ca.

 • 7800 gået til Save A Heart.
 • 2000 til vaccinationer, hvor vi begge har fået ca. 1000kr tilbage fra sygeforsikring Danmark så i realiteten kun 1000kr.  
 • 4000 til flybilletter
 • 2000 til frokost og diverse 

Gode råd

 • Vær ydmyg
 • Gem det fine tøj derhjemme - det vil alligevel blive beskidt og du kommer ikke til at bruge det
 • Vær tålmodig - alt går langsomt i Uganda
 • Klæd dig anstændigt - gem det nedringede derhjemme.
 • Forsøg at lær lidt at sproget, da dette er en god måde at komme ind på befolkningen.
 • Medbring så mange donationer fra DK som du har mulighed for - de har virkelig brug for det (det kan sagtens bare være sko, tøj, legetøj osv. til de lokale).
 • Spring ud i det - du kommer til at elske det!
 • Hold dig ikke tilbage i forhold til at åbne dig for værtsfamilien - de vil dig det bedste.
 • Har du nogle udfordringer i Uganda, så snak med Zainah og Neto - de vil til hver en tid hjælpe dig.
 • Hop med på alt hvad Zainah og Neto finder på i skal lave - de vil meget gerne tage dig med til sociale arrangementer f.eks. bryllup.
 • I Uganda bliver du ikke set skævt på, hvis du går hen og trøster et barn, du ikke kender - endelig bare gør det, der er behov for det.

 

Til slut kan vi ikke andet end at sige tusind tak for den bedste oplevelse og rejse til Save A Heart og til alle jer som overvejer at rejse - GØR DET!
 
Du finder mere information om Hospitalet i Uganda lige HER
Kontakt os
Sanne Larsson
"Jeg har besøgt alle vores destinationer og du kan derfor spørge mig til råds om alt!"
Skriv en besked
Nyheder