Vibe Nørgaard, Psykolog

image_11
Peruviansk psykologi og dansk julehygge. Foruden et utal af seværdigheder, oplevelser og interessante mennesker – så kan Peru også tilbyde muligheden for at omdanne teori til praksis. Vibe Nørgaard forlængede sit ophold, da hun ikke kunne få nok.

”Jeg blev færdiguddannet psykolog i sommer, og Save A Heart hjalp mig med at finde et sted i Cusco i Peru, hvor jeg kunne praktisere mit fag. Det projekt, jeg først fik tildelt, hed Cultural Community, men da jeg ankom, viste det sig, at der ikke længere var en psykolog, som jeg kunne følge. Så i stedet blev jeg sat til at lege børnene sammen med de andre frivillige, hvilket jeg ikke fandt videre tilfredsstillende – men det lykkedes heldigvis at finde et andet projekt på en teknisk skole, som er en Save A Hearts peruvianske forbindelser. Her kunne jeg arbejde sammen med en psykolog og en peruviansk praktikant. Det nye sted var helt utroligt! Den psykolog, som jeg arbejdede med, var meget anderledes – han havde en meget vestlig tankegang og var meget interesseret i at høre mine idéer. Sammen underviste vi på skolen i fagene Personlig Udvikling, Filosofi og andre psykologiske temaer – og så havde vi en terapi ved siden af, som var tiltænkt elever som forældre,” siger, der er færdiguddannet psykolog ved Aalborg Universitet.

Surrealistiske honningkager

”Min første værtsfamilie var lidt fjern, forstået på den måde, at jeg ikke havde så meget kontakt Vibe Nørgaard med dem. Efter et par måneder flyttede jeg til et andet sted – tæt på den spanskskole, som jeg også gik på, lige da jeg ankom til Cusco. Den nye værtsfamilie, jeg boede hos, var mere et slags kollektiv, hvor vi var en masse frivillige i den ene ende af huset, og så sov værtsfamilien i den anden. Værtsfamilien havde tilsyne-ladende en tradition med at fejre højtiden med alle de volontører, som tilbragte julen i deres hjem. Det foregik med juletræ, små gaver, julefilm og tysk frivillig og jeg bagte julekager – det var simpelthen så hyggeligt. Det var en smule surrealistisk at spise honningkager i regnvejr og 20 ºC, men det lykkedes rent faktisk at finde julestemningen frem d. 24 december.”

Mere tid, tak!

”Jeg tror altid, det vil tage lang tid at komme ordentligt ind i dagens rutiner nye steder. Derfor valgte jeg også at forlænge mit ophold, så jeg kunne lære menneskene omkring mig at kende og falde ordentligt til på min nye arbejdsplads. Det kom ikke bag på mig, men sprogudfordringen krævede mere tid, end jeg havde regnet med. Jeg blev jo nødt til at oversætte al min psykologividen til spansk, da ingen taler engelsk i Cusco.”

Menneskers forskellighed

”I Danmark tror jeg ikke du kan finde denne her sammenkobling af undervisning og terapi, som vi udfører i Cusco. Jeg tror også, at der er meget mindre registrering i Cusco, forstået på den måde, at der også er tid til andet end rapportskrivning og lange møder. I Cusco bliver der ikke stillet særligt mange krav til rapportering, hvilket gør, at man rent faktisk kan får lov til at prøve nogle af de ting af, som man lærte på universitetet i praksis. Når man er i Cusco, bliver man også nødt til at forholde sig til en helt anden del af psykologien – det er en helt anden kultur, hvorfor der ikke kan trækkes vestlige teorier ned over hovedet på de mennesker, der arbejdes med. Eksempelvis så er begrebet ’machismo’ meget udbredt i Cusco, hvilket betyder, at manden regerer og kvinden er uselvstændig og afhængig af denne mand. Det prøvede vi at lave om på gennem undervisning og terapi. Det er svært at sige, hvor meget psykologisk viden jeg har erhvervet i Cusco, men jeg er blevet bekræftet meget i, at man skal acceptere menneskers forskellighed frem for at ensrette alle.”

 

Du kan se flere billeder her