Sofie Grann Lorentsen

image7(1)
Peru – det bedste springbræt til resten af Sydamerika.

Kast dig ud i et eventyr med Save A Heart i Peru. Machu Picchu, spanskundervisning, læren om etik og moral. Muligheder er der nok af, du skal bare vælge!

Af: Michael Leander Bech Særkjær

”Min rejsepartner og jeg var enige om, at det skulle være Sydamerika på forhånd. Vi rejste med Save A Heart til Cusco i Peru og arbejdede der i 2 måneder, inden vi tog videre til Bolivia, Chile, Argentina, Brasilien og Lima. I de første to uger gik vi til spansk-undervisning, og herefter begyndte vores egentlige job på en skole. Her bliver børnene ikke undervist i traditionel forstand, men mere i hvordan man lærer om etik, moral, manerer og disciplin, samt hvad der er rigtigt og forkert. Der er mange charity-organisationer, som giver børn mad og kærlighed i en rum tid, men når de flytter væk, så har børnene ikke lært noget af det. Det prøver denne her skole at rette op på,” siger 21-årige Sofie Grann Lorentsen fra Sønderborg.

Stabilitet herhjemme

”Det var rigtigt betryggende at have noget stabilitet herhjemme i form af Sanne fra Save A Heart, som vi mødtes med, inden vi tog af sted.  Det var bare godt at vide, at hun var der, hvis vi undervejs havde nogle spørgsmål eller havde brug for hjælp til et eller andet. Derfor kan jeg også anbefale denne rejse til andre. Man kan under opholdet, hvis man vil, få masser af ansvar, selvom man er frivillig, og det koster ingenting. Vi arbejdede typisk fra kl. 09-13, og hver uge var der et tema, det kunne f.eks. være emner som mobning og selvsikkerhed – altså temaer der altid har noget med børnene at gøre.”

Værtsfamilien og seværdighederne

”Vi havde virkelig et godt forhold til vores værtsfamilie. Det blev en form for venskab, hvor vi alle græd, da vi skulle videre ud i verden. Med værtsfamilier tror jeg sjældent, problemet ligger i de mennesker, man bor ved, men derimod ens egen indstilling. Man skal bare huske at være fuldstændig åben overfor nye ting. Det er f.eks. en ny type mad, og portionerne er nødvendigvis ikke særlig store, men det handler om, hvad man gør det til. Min veninde og jeg var åbne og imødekommende, derfor fik vi også et godt forhold til de mennesker, vi boede hos.”

”Der er virkelig mange ting, man kan få tiden til at gå med i Cusco. Aldea Yanapay tilbyder blandt andet lektioner i sang, musik og dans, hvor det er de frivillige selv, der står for det. Derudover kan man tage på markedspladsen, besøge nogle af de mange caféer eller se ruinerne oppe i bjergene. Vi fik hurtigt rigtig mange venner, både dem vi arbejdede med og de andre unge, der også boede ved vores værtsfamilie, så tiden fløj af sted. Men når man er i Peru, skal man se Machu Picchu, Moray og Maras. Vi tog også en combi, en lille propfyldt lokal bybus, til Urubamba, som er en lille landsby. Det er helt vildt rart at komme lidt ud af Cusco, især hvis man er der i længere tid.”

Mere end bare en rejsedestination

”Det at have et arbejde gjorde Cusco til mere end bare en rejsedestination. Vi blev helt vildt glade for det. Det blev jo et hjem til sidst, netop fordi vi havde et arbejde og et sted at bo – samt børnenes kærlighed. Det var virkelig noget, vi savnede, da vi tog fra Cusco. I de andre lande vi besøgte, var vi jo udelukkende turister, derfor var arbejdet gennem Save A Heart i Cusco helt sikkert styrkende. Samtidig var det bare rart at kunne hjælpe med noget. Min veninde og jeg har efterfølgende nået frem til, at opholdet i Peru var det bedste, netop fordi vi ikke bare rejste rundt og snakkede med andre backpackere, men derimod havde et arbejde, et sted at bo og fik opbygget et rigtigt netværk af kontakter.”

image10(1)
image131
image11