Rico Christiansen

735577_10151329450569461_1002261261_o_490x270

Rico læser normalt Jura og arbejder i et forsikringsselskab. I fire uger skiftede han kurs og underviste en 7. klasse og universitets-studerende i Phnom Penh.

”Nu er det anden gang, hvor jeg har været ude i verden og lave denne her form for frivilligt arbejde, og det giver med 100 procents sikkerhed noget igen. Man får simpelthen så meget igen – både personligt grundet de børn, som jeg arbejdede med – men jeg blev da også fagligt udfordret, hvor især den engelske grammatik kunne skabe nogle spørgsmål, som jeg da heldigvis blev klogere på. Jeg arbejdede som engelsklærer, hvor jeg først på dagen underviste på 7. klassesniveau og senere på dagen havde folk fra universiteter rundt omkring i Phnom Penh. Så det krævede, at jeg var velforberedt, og det var da faktisk meget rart at få genopfrisket nogle af tingene. Vi tog udgangspunkt i en lærebog, men efter nogen tid fandt jeg ud af, at de fleste børn havde læst hele bogen igennem, så jeg blev nødt til at planlægge undervisningen selv, derfor tog vi fat i nogle af H. C. Andersens eventyr, og hvordan man skriver gode jobansøgninger,” udtaler Rico Christiansen, der har arbejdet som frivillig i 4 uger i Cambodja.

På opdagelse i by i land

”Jeg brugte alle weekenderne på at komme ud at se, hvordan landet ser ud – uden for byen. Jeg var faktisk også i Cambodja en uge, inden jeg påbegyndte undervisningsjobbet, så jeg landede faktisk i Bangkok og kørte med bus til Siem Reap, som er en by i det nordlige Cambodja. Jeg kan kun anbefale at tage væk i weekenderne, da Phnom Penh er en meget oset og kaotisk by. Det er fantastisk og et superfedt land at rejse rundt i – og det er også virkelig billigt, og det er ligegyldigt, om man er inde i byen og transporteres af tuktuk-busser, eller om man er på længere ture, der arrangeres af busselskaber. Der var nogle ansatte folk på vores hostel, som var rigtigt gode til at stable nogle gode og billige busture på benene. Det gjorde, at vi 30-40 frivillige fra hele verden, som boede i de frivilliges hus nemt og ubesværet kunne tage et eller andet sted hen om fredagen og være tilbage på jobbet mandag morgen. Man skal naturligvis se de store seværdigheder, som f.eks. Angkor Wat, men derudover så synes jeg bare, at man skal gå på opdagelse i byen, hvor der er nogle fantastiske køkkener rundt omkring.”
Cambodia_2014_300x225

De ville stå på hovedet

”Det er virkeligt inspirerende at bo sammen med så mange mennesker, med vidt forskellige baggrunde. Nogle var lige ankommet ligesom jeg selv, og andrehavde været på farten i et halvårs tid. Nogle var sygeplejerske og andre var undervisere. Det var rigtigt fedt at møde så mange mennesker. Menneskene i Cambodja er i grunden en stor del af oplevelsen. De indfødte er simpelthen så gæstfrie, smilende og hjælpsomme – de ville billedlig talt stå på hovedet for én, hvis det kunne hjælpe, og de er så gavmilde, selvom de ikke ejer særlig meget. Det er en fascinerende kultur, og det er altid spændende at tage imod de historier, som eleverne eller andre fortæller, for på den måde lærer man virkelig kulturen bedre at kende. Cambodja er uden tvivl det land, hvor jeg har set mest imødekommenhed – jeg tror aldrig, at jeg blevet så ”begavet”, forstået i ordets egentlige forstand, jeg har simpelthen så mange mindegaver med hjem derfra.”