Michelle, Sygeplejerske
Michelle og hendes rejsekammerat er snart færdige med deres uddannelse – troede de. I Cambodja lærte de i mod forventning en masse ting fra scratch.
Af: Michael Leander Bech Særkjær
”Jeg ville gerne inkorporere mit ophold i udlandet med min skolegang, men som tiden gik, så syntes jeg ikke, at jeg kunne undvære det, som vi lærte på studiet. Så det endte med at blive et tre ugers forløb i sommer-ferien. Min rejsekammerat havde fået anbefalet Save A Heart, så dem tog vi kontakt til først, og vi blev meget interesseret i Cambodja, da vi ikke vidste så meget om landet. Vi læste naturligvis lidt op på, hvad Cambodja kunne byde på, inden vi tog af sted og fandt frem til, at det var utrolig fattigt, og at vi nok ville imødegå et ordentligt kulturchok, hvilket kunne give os en masse positive udfordringer arbejdsmæssigt,” siger Michelle Drøscher Gadegaard Hansen, der arbejdede på et Hospital i byen Phnom Penh – og herhjemme er sygeplejestuderende i Horsens og sygeplejeafløser på ortopæd- og organkirurgisk afdeling.
Novice på deltid
”Vi arbejdede typisk tre-fire timer om dagen. Jeg arbejdede selv på en afdeling, som mest af alt minder om den organkirurgiske afdeling, vi har herhjemme. Det indebar blandt andet rensning og sår, ny bandagelægning og injektioner med vitaminer og antibiotika, hvis de havde brug for det. Så det var meget praktiske opgaver. Hele omsorgsaspektet var sparet væk, det var derimod overladt til de pårørende at sørge for det. På trods af, at jeg var rimelig langt i mit forløb, så følte jeg mig lidt som en novice, fordi de gjorde en masse ting på en helt anden måde. Foruden alle de operationer, som jeg fik lov at overvære, så var arbejdet også særdeles lærerigt, fordi jeg på et eller andet plan skulle læres op igen.
Markeder og den flydende by
”Den første uges tid brugte vi på at lære byen at kende og lokalområdet. Vi boede på et guest house, hvor der var tilknyttet en guide, som brugte de to første dage på at vise byen frem. Det er utrolig smart at tage med ham, da han er god til engelsk, og fordi man lynhurtigt får forståelse for landet og byen. Vi så blandt andet byens nye modecenter, det russiske marked og nattemarkedet – sidstnævnte er meget bazar-agtigt med live musik og forskellige madboder, og det er en rigtig god måde at komme ind under huden på kulturen. Derudover så tog vi nordpå for at se de berømte templer ved Angkor Wat. Vi besøgte også Floating Forrest og Floating City, som er et lille lokalsamfund bygget på tømreflåder, hvor man både kan finde frisørsalon, bedetempel og politistation.”
De små ting højner kvaliteten
”Vores formål med rejsen var ikke at redde hele Cambodja, men derimod at have udviklet sig personligt og kulturelt – og selvfølgelig at blive klogere på sygeplejefaget. Jeg synes bestemt, at jeg kunne tage noget gavnligt med hjem! Det sker, at vi nogle gange lærer noget på studiet, hvor man tænker ’hvad skal jeg bruge det her til?’. Men når man ser, hvordan et hospital kan fungere i Cambodja, så giver hverdagens små bagateller pludselig mening. Det er nemlig alle de små ting, som kan virke ligegyldige, der er med til at opretholde og optimere kvaliteten, som udbydes i Danmark. Her tænker jeg især på dét at føre patient-journaler, rengøring og rent sengetøj til de syge – hvilket der var intet af på hospitalet i Phnom Penh. Så man værdsætter virkelig de små ting, når man kommer hjem igen.”