Ken-Martin Bruun

trafikken_490x270

Phnom Penh – En by af muligheder og udfordringer. Brobygning mellem praksis og teori i Cambodja kan være en udfordring. Enhver udfordring kræver viljestyrke – men findes der i grunden noget bedre end, når det så endelig lykkes?

”Gennem Save A Heart kom jeg til Phnom Penh, hvor jeg arbejdede for en organisation, Cambodian Volunteers for Community. Her bestod mine primære opgaver i oversæt-telsesarbejde i deres års- og kvartalsrapporter. Især med hensyn de uddannelsesprogrammer, de kører. Det kunne være alt lige fra sproglige fejl, til om rapporterne overhovedet gav mening. Det satte mig lidt på prøve. For det er faktisk vanskeligt at have en mening om noget, som man slet ikke kender til, men det vil jo altid være besværligt at være nyansat på et kontor med en masse viden og daglige rutiner, som man ikke er orienteret om. Det kommer hen ad vejen – især hvis man samtidigt tager nogle initiativer og sætter sig selv i gang,” siger Ken-Martin Ito Bruun grinende, der er i færd med tage sin kandidat på RUC.

Et par gode råd med på vejen

”Opholdet var en eye opener på mange punkter. Blandt andet fandt jeg ud af, at det ikke altid er så nemt at hjælpe mennesker, som man gerne vil have, det skal være. Det skyldes ikke mindst manglen på struktur. For at hjælpe de næste frivillige kontorassistenter, har jeg derfor struktureret og efterladt nogle arbejdsopgaver med beskrivelser, så de er lige til at kaste sig over. Men i sidste ende, så kommer det jo an på den enkelte frivillige. Hvis man er engageret i noget, så bliver udfaldet også meget bedre, men hvis man tror, at der bare skal klares nogle småopgaver hist og her, så bliver det svært at forme en hverdag. Derfor er et godt råd, at man kommer langt med at være initiativrig og disciplinær. Et andet godt råd i forhold til Phnom Penh, er at man skal være på vagt over for tyveri. Lige så meget som cambodianerne prøver at slippe af med tyveriomdømmet, lige så meget tyveri er der faktisk. Min kæreste og jeg blev selv bestjålet en sen aften ude på byens olympiske stadion. Det er en risiko, man løber, når man tager til et fattigdomsramt land, men det er ikke sjovt.

Det Vilde Østen

”Phnom Penh er en smuk og interessant by, men den er også meget støjende og hektisk. Dog vil jeg pointere, at varmen, støvet kombineret med al trafikken gør, at man hurtigt føler sig beskidt, hvilket man virkeligt skal vænne sig til. Der er utroligt meget trafik – og utroligt lidt bevidsthed om, hvordan man gebærder sig i trafikken, derfor kan det virke lidt som et gedemarked, hvor alle mennesker dytter helt vildt, men på samme tid er meget konfliktsky og tilsyneladende har styr på, hvad de laver. Det er virkelig indbegrebet af ’Det Vilde Østen’. De har deres egne regler, og det fungerer udelukkende, fordi det er Cambodja. Men menneskerne i Phnom Penh er generelt fredelige, stille og rolige, lige med undtagelse af tuktuk-chauførerne, hvor fattigdommen og desperationen virkelig kommer til udtryk. Man kan se på deres aggressive kørsel, at hver eneste taxatur giver lidt ekstra brød på bordet.”

Et klap på skulderen

”De 9 uger i Phnom Peng hjalp mig helt sikkert. Især når vi snakker min egen arbejdsstruktur og arbejdsmoral. Jeg kunne jo lige så godt have droppet det efter 4-5 uger, men jeg valgte at blive og se, om jeg kunne bidrage med nogle ændringer og gøre en forskel på en eller anden måde. Jeg giver mig selv et klap på skulderen for den indsats, hvormed jeg konfronterede kontorets medarbejdere og fortalte dem, at man virkelig kunne øge effektiviteten ved at foretage nogle arbejdsmæssige strukturændringer. Jeg sagde ganske simpelt til dem, at jeg gerne ville hjælpe dem med at få mere ud af de frivillige, hvis de selv var klar til det.

 

Som du nok kan forstå, så søgte jeg et frivilligt arbejde i udlandet, der var relevant for mit studie som er Geography and Bussiness Studies. Med hensyn til geografidelen, så giver det jo altid pluspoint og erfaring at se et andet land, men det viste sig, da jeg kom afsted, at det var omkring forretnings-forståelsen, hvor jeg lærte mest – grundet alt det administrative management- og organiseringsarbejde, der skulle foretages på  kontoret.”