Jeppe Nothlev Nørtoft

100_08081_490x270

Øjenkontakt, smil og masser af nærvær

Hvis man smiler til en i et supermarked her-hjemme, så bliver man kigget skævt til. Tag til Cambodja med Save A Heart, gør en forskel og oplev et ubeskriveligt nærvær!

Af: Michael Leander Bech Særkjær

”Jeg fandt Cambodja interessant pga. Save A Hearts projekt om kvinderettigheder. Desværre havde jeg ikke kvalifikationerne. Heldigvis fik jeg tilbuddet om Cambodian Volunteers for Community Development, som også lød virkelig spændende. En ven gav mig tippet om Save A Heart, og det var klart det mest fornuftige, jeg havde kigget på” Siger 22-årige Jeppe Nothlev Nørtoft, der ønsker at studere Internationale Udviklingsstudier på RUC.

Lokale venner

”Et tre måneders ophold var faktisk passende. Jeg nåede at blive venner med kollegaer, som jeg tog til karaoke med nogle gange – og sågar et enkelt bryllup. Jeg syntes bare, det var fedt at få lokale venner,” konstaterer Jeppe og fortsætter: ”Jeg rejste alene med Save A Heart, men der er masser af mennesker i Cambodja. Først og fremmest fik jeg et godt forhold til min chef, som også taler godt engelsk, men der er også mange volontører og backpackere, som er værd at snakke med.” Jeppe fortæller videre om fordelene ved at rejse på egen hånd: ”Mange af dem, der færdes i grupper, kommer til at bremse hinanden. Hvis den ene siger nej til noget, så siger alle nej. Det er ens egen tur, hvis man selv tager af sted. Jeg kunne bare gå ud og tage ja-hatten på.”

Et dejligt og fleksibelt miljø

”Jeg boede primært på et hostel, hvor der var mad tre gange dagligt og masser af unge mennesker, men mit arbejde var på CVCD-organisationens kontor, hvor jeg fungerede som sekretær. Jeg rettede rapporter, så deres engelsk var grammatisk korrekt, svarede på mails og hjalp med at overholde deadlines. Organisationens opgave er at hjælpe de yderst fattige, handicappede og krigsofre. Derudover har de forskellige skoleprojekter og mikrolån til farmere. Det er dog ikke altid, at der er lige meget at lave, for det går virkeligt stille og roligt i Cambodja, men det er et dejligt og fleksibelt miljø,” fastslår Jeppe og snakker videre: ”Nogle gange må man selv finde på opgaver. Jeg lavede et introduktions-ark til de næste frivillige, sådan at de har nogle guidelines, når de ankommer.”

Et godt råd

”Jeg var på en to dages jungletur, som virkelig kan anbefales. Det er fedt at komme væk fra bylivet og se, hvad landet ellers kan byde på. Hvis man kan nå det, så skal man også opleve Khmer-nytår. Det cambodjanske nytår varer i en uge, hvor der er fest hver aften. Man kaster baby-powder og vand på hinanden, så alle render rundt og er helt hvide om natten. Men det bedste ved Cambodja er nærværet, øjenkontakten, smilene – og så snakker de sammen. Hvis man smiler til en i et supermarked herhjemme, bliver der bare kigget skævt tilbage,” siger Jeppe grinende og afslutter med ét godt råd: ”Jeg synes bare, at man skal tage af sted! Jeg kan i hvert fald mærke, at rejsen med Save A Heart har gjort mig mere sikker på, hvad jeg skal læse, og generelt har gjort mig mere tændt på idéen om udviklingsarbejde.”