Andreas Haugaard

image3__1_
Omkring venner i San Miquel de Allende.  Andreas rejste med Save A Heart til Mexico for at træne sit spanske sprog. Han tog derfra med et globalt netværk, uforglemmelige minder og et toptunet vokabularium.
”Jeg havde spansk i gymnasiet og ville gerne udvikle mit spansk til noget mere, end det basisniveau jeg blev undervist på. Jeg fandt jo hurtigt ud af, at det ville være billigst, hvis jeg rejste af sted og arbejdede som frivillig hos en organisation. Daginstitutionen i Mexico gav mig mulighederne for at arbejde i to måneder med noget, jeg aldrig havde prøvet før samtidig med, at jeg fik trænet mit sprog. Det var simpelthen en nødvendighed, fordi der er så få, der taler og forstår engelsk,” siger Andreas Karsberg Houe Haugaard, der gerne vil læse Fysik/Kemi, når han kommer hjem fra sin rejse.

Et globalt netværk

”Det var første gang, jeg rejste ud i verden på totalt egen hånd. Jeg følte en vis form for nervøs glæde ved det, mest fordi jeg var tvunget til at klare ærterne selv – og tvunget til at blive bedre til spansk. Gennem sproget fik jeg også hurtigt skabt et globalt netværk blandt de frivillige i bofællesskabet – så nu har jeg folk, jeg kan besøge i USA, England, Australien og Isreal. Men jo, sprogbarrieren var da helt klart den største udfordring. Jeg skrev ukendte ord ned hver dag og lærte deres betydning, så jeg kunne dem dagen efter. På den måde fik jeg hurtigt det spanske sprog under huden.”

Kast dig ud i det

”Jeg ville gerne vide så lidt om rejsen som overhovedet muligt og tog tingene som de kom – jeg ville egentlig bare kastes ud i det. Jeg synes, det gør tingene lidt mere spændende, hvis man selv skal finde ud af tingene, frem for at vide det hele på forhånd. Men for folk der gerne vil vide en masse på forhånd, så er Save A Heart rigtige gode til at tilbyde hjælp. Det her element, hvor man selv skal finde ud af tingene, styrker ens personlighed helt vildt, man bliver meget mere udadvendt, let tilgængelig og åben for alternativer. Det kan jeg da i hvert fald mærke nu her, hvor jeg er rejst videre rundt i verden.”  

Der var – og er hårdt brug for hjælp

”Dagsinstitution, der i øvrigt har fået rigtigt gode anmeldelser, blev oprettet i år 2000 ved, at en amerikansk kvinde, eftersigende skulle have gået rundt i byen, San Miguel de Allende, og spurgt de lokale kvinder om, hvad de allermest havde behov for. I hele 95 % af tilfældene svarede mødrene, at de manglede et sted til deres børn. Før organisationen blev etableret, havde mødrene ikke andet valg, end at lade deres børn, små som store, blive hjemme imens de selv var på arbejde.”

Taknemmeligheden

”Jeg knyttede hurtigt bånd med organisationslederen og generelt de mennesker, der var i dagsinstitutionen, hvilket gjorde, at jeg sagtens kunne have været der i meget længere tid. Jeg blev faktisk rigtig gode venner med én af de ansatte, som jeg også var ude at få et par øl med i weekenderne. Og børnene er et kapitel for sig selv, de sætter så stor pris på ens tilstedeværelse. Hver morgen kom de løbende for at kramme ens ben, hvilket var utrolig rørende.”

Indholdsrigt, lærerigt og udfordrende.

”På trods af, at det kan være en brutal oplevelse, så skylder man sig selv at se en tyrefægtning. Både fordi det er en oplevelse i sig selv, men også fordi man får så meget mexicansk atmosfære for pengene. Mexicanske familier tager jo deres børn med ind for at se tyrefægtning, som om det var en fodboldkamp. Og byens gader skal også opleves. De er ret smukke i sig selv, og har faktisk været fredet i mange år som et nationalt monument. Men man forstår virkelig først Mexico, dagsinstitutionen og atmosfæren, når man kommer herned. Hvis jeg skal beskrive det med tre ord så bliver det: Indholdsrigt, lærerigt og udfordrende – på den gode måde.