Camilla, Sygeplejerske

DSC_0193

Ghana – et land fuld af ressourcer

21-årige Camilla Midtgaard Eriksen er en målbevidst ung person, der har sine prioriteter i orden. Hun er 1-års studerende på sygeplejeuddannelsen på Diakonissestiftelsen i København, Frederiksberg. En påbegyndt uddannelse, der kom hende særdeles meget til gode, da hun som frivillig for Save A Heart var udstationeret i byen Mampong i Ghana.

”Jeg har altid haft en drøm om en karriere omkring global sundhed og har flere gange været i den østafrikanske stat Kenya. Denne gang ville jeg til et vestafrikansk land, hvor de talte engelsk og se noget helt andet”.

”Afrika er et helt fantastisk kontinent, som i bogstaveligset forstand er gået mig i blodet. Generelt er befolkningen meget åbne og venlige og hjertelige. I Afrika så jeg også et anderledes kontinent end det, jeg havde lært om og set i TV og forestillet mig, nemlig at her også findes mange veluddannede, intelligente og dygtige mennesker”.

Ressourcerne

Landet er rigt på fiskeri, minedrift, landbrug, især kakao og en støt stigende industri. Generelt går det faktisk i den rigtige retning for Afrika, og måske især for Ghana, der, udover at have ressourcer, også har religionsfrihed. Størstedelen af indbyggerne i den sydlige del af Ghana er kristne. Til tider går udviklingen måske i en noget langsommere tempo end intentionen for befolkningen, men der er absolut en stærk vilje til stede. I netop dette ligger mange gode historier gemt.  Kompetencerne er meget ofte til stede, men så kan f.eks. ressourcerne mangle.  Her er mange udgaver af vækst.  En ting kan man i hvert fald sige: Mentaliteten er helt i top! ”Jeg lærte, som noget af det første, at man sagtens kunne være fattig og lykkelig og samtidig have en meget fin livskvalitet ”

Camilla boede lidt udenfor Mampong, en by med ca. 43.000 indbyggere, hvor hun var tilknyttet hospitalet i selve byen.  Kollegerne var åbenhjertelige og søde. De spurgte interesserede til Camillas tilværelse i Danmark, og ofte blev hun inviteret hjem i privaten for at udveksle livserfaringer og levevis.

 

”Jeg var med til en fødsel”

”Som 21-årig var jeg af den mening, at jeg ikke kunne gøre den store forskel på det hospital, jeg virkede på som frivillig, andet end at byde ind med det, jeg til dato har lært som førsteårselev.  Jeg fik hurtigt ændret min opfattelse. Alt, hvad jeg havde mod på, lyst til og følte mig tryg ved, fik jeg lov til at udføre. Dygtige læger og sygeplejersker lærte mig op. Det var lidt unikt. Jeg var helt vild med at være der.  En af de største oplevelser, jeg var med til, var at tage imod et barn ved en fødsel, hvor jordemoderen assisterede mig.  Der blev født mange børn i løbet af en dag, og skulle der mangle personale på et givet tidspunkt, blev rengøringspersonalet blot sat til at assistere. Alle samarbejdede, og alt gik op i en højere enhed”.

 

”En anden dag fik vi 17 tilskadekomne ind fra en forulykket bus. Der skulle handles hurtigt og med omtanke. Universitetshospitalet lå 2 timer væk, så vi måtte opbyde al vores ekspertise for at holde de forulykkede stabile.  Her lærte jeg lynhurtigt en anden og hårdere prioritering end den, der foregår i Danmark.  Endnu en lære”.

 

Et lærerigt ophold

Camilla synes, forløbet i Mampong i Ghana er gået over al forventning.  De to måneders sygeplejepraktik i Ghana har rustet hende godt til klinikken her i Danmark. ”Troen på mig selv i faget som sygeplejerske er blevet større, end hvis jeg ikke havde gennemgået alle de ting i Mampong. Jeg føler mig håndværksmæssigt bedre udstyret og har fået en bredere forståelse for, hvad jeg kan lære fra mig – også faglig”.

 

Opholdet har gjort Camilla ydmyg og taknemmelig overfor alt, hvad hun har erfaret, og også hvad hun selv var i stand til at bidrage med og føler, hun er blevet 2 meter højere. Til februar drager hun atter til Kenya i 3 måneders praktik, tilbage til det børnehjem, hun før har arbejdet på. Hun glæder sig over alle de kontakter, hun har fået til uddannelsen videre og fremtiden for Camilla tegner lovende – virkelig noget, hun ser frem til.

 

Af : Pianna Liv Larsen

DSC_0247
2013_07_09_12.49.34
2013_07_31_10.40.32