Cecilie Holm Svendsen

Alletiders Argentina – Et land med hjertet på det rette sted.

19-årige Cecilie Holm Svendsen fra Hillerød er lige hjemkommet fra et 9-ugers ophold i Argentina, nærmere betegnet Buenos Aires, der er hovedstaden i det sydamerikanske land.  Hun var tilknyttet et skole-og børnehjem for drenge mellem 6 og 20 år, der fortrinsvis huser gadebørn og børn med både psykiske problemer samt voldsramte unge.

Cecilie ville ud som frivillig, og som så mange andre, surfede hun på nettet, indtil hun stødte på Save A Heart – By Committing Yours. ”Deres tilbud var det bedste for mig, både mht. destinationer, priser og opgaver. Jeg har altid villet til Sydamerika og allerhelst til en storby, så det var naturligt at vælge Buenos Aires”.

”Jeg ville bo hos en værtsfamilie, fordi jeg så i lettere grad ville kunne leve mig ind i befolkningens hverdag og kultur og få et mere ægte billede af livet i en almindelig families levemåde, men også for hurtigere at blive bedre til spansk”. Hun havde valgt at rejse alene for derigennem at komme i kontakt med flest mulige mennesker. ”Man vokser også som menneske, når man står i et fremmed land og kun har sig selv at stole på. Man lærer at tage udfordringerne, som de dukker op og løse dem efterhånden, som det lader sig gøre”.

At være rollemodel

”Vi blev opfordret til at lære så meget spansk som muligt for bedre at kunne tale med drengene. De har været igennem så mange oplevelser, nogle meget tragiske. Her kunne vi agere deres venner, og de kunne bruge os som et tiltrængt pusterum. Vi kunne lytte, snakke det igennem – ja, blot være der for dem. Ind imellem kom vi med kiks og kager til drengene, hvilket blev virkelig værdsat. Børnehjemmet er et sandt refugium for de unge. Det er vigtigt, at det bliver drevet videre. ”

A House For My Home

Cecilie blev optaget af et projekt, der allerede var i gang, da hun ankom, nemlig et fundraising projekt angående videreførsel af børnehjemmet. Sagen er den, at i september vil hjemmet blive sat til salg, hvorefter de 44 drenge ikke har et sted at bo. Det var frivillige før hende, der startede projektet, hvorefter de nuværende frivillige, der er tilknyttet børnehjemmet, har taget over og atter vil de efterfølgende frivillige, videreføre indsamlinger af midler indtil september som er deadline. ”Det er et utrolig vigtigt projekt. Drengene fortjener at have et sted at opholde sig. Vi forsøger alle at promovere så godt som muligt og opfordrer til at donere til dette gode formål”.

Skulle der ikke blive indsamlet nok, vil donationerne ikke være spildt, men blive fordelt på drengene, så disse har et startkapital. ”Jeg kan kun opfordre til at gå ind på hjemmesiden www.ahouseformyhome.org/ og gøre en indsats.”

”Man kunne tro, at så fremmeligt et land som Argentina ikke har behov for hjælp, men der er stadig brug for hjælp til børn i nød og ikke mindst hjælp til undervisning i engelsk. Man når måske ikke at lære dem flydende engelsk, men giver børnene inspiration til selv at opsøge og videreudvikle kyndigheden i at tale sproget.”

Den sydamerikanske stemning

”Landet er jo enormt, og det er et land, der har det hele. Naturen er overvældende flot, om det så er landdistrikterne, vinarealerne, byerne eller bjergene” fortæller Cecilie begejstret og engageret. ”Jeg er blevet bidt af hele den sydamerikanske mentalitet, både kulturen og det sociale, der hersker her i landet. Ungdomskulturen blomstrer på alle leder og kanter både med kunst, musik, streetart, og ikke mindst bylivet. I millionbyen Buenos Aires er der en fantastisk god menneskelig energi, kærlig og munter. Helt modsat Danmark, hvor selvtilstrækkeligheden godt kan synes at være i højsædet.  Her i Argentina hjælpes man ad. Befolkningen er imødekommende, glade og helt fantastiske. Aften- og nattelivet trives i bedste velgående.  Det er tiltalende, at alle gerne vil socialisere med hinanden. Her er der plads til alle.”

”Jeg har lært så meget af turen!”

”Inden jeg tog af sted til Buenos Aires havde jeg en forudfattet mening om, hvordan fattige tænkte, troede og opfattede i forhold til mere økonomisk funderede personer.  At fattige måske ikke er så lykkelige eller glade eller tænker helt anderledes end os.  Sådan tænker jeg ikke mere. Mine oplevelser sammen med den varme befolkning, der har mere ”hjerte” end ”penge” har vendt op og ned på hele min grundholdning.  Inden jeg tog af sted var ”glasset” for mig altid ”halvtomt”. Nu er glasset altid halvfyldt! Jeg ser hele tiden nye muligheder, fyldes med daglig glæde over små ting, der intet har med økonomi at gøre. Jeg har følt, hvordan jeg fyldes med en ægte glæde over at kunne hjælpe, hvor der er behov – ikke blot for at glæde andre – men også mig selv.  Jeg har lært at prioritere det positive og ikke på negative personer eller oplevelser.

Cecilie opfordrer alle, som har lyst til blot at springe ud i det. ”Gør det! Der ligger så mange oplevelser og venter, som man ikke har fantasi til at tro vil ske eller kunne lade sig gøre”, siger hun med overbevisning i stemmen. ”Jeg trives så meget i det sydamerikanske, at jeg helt klart skal tilbage til den verdensdel. Jeg skal bare spare sammen til en ny tur. Næste gang til Brasilien sammen med en veninde – og så er jeg af sted igen!”

Bemærk: Vi har desværre ikke længer mulighed for at tilbyde projekter i Argentina.