Stephanie Thomsen

IMG_4930_e1455539328873
Da Stephanie første dag satte sine ben på fødselsgangen på hospitalet i Moshi, var hun ikke sikker på, at jordemoruddannelsen var noget for hende. Det ved hun nu.
”Jeg vil gerne læse til jordemor, men jeg har ikke gennemsnittet, som det kræves for at komme ind via kvote 1. Derfor måtte jeg kigge mig om efter kvote 2 relevante beskæftigelser, som kan hjælpe min ansøgning lidt på vej, og i den forbindelse tænkte jeg straks: ’ud at rejse.’ Jeg så på Save A Hearts hjemmeside, at man kunne forene rejseoplevelsen med frivilligt arbejde og efter have talt med Sanne, så fandt fandt vi frem til, at jeg kunne være fire uger på en hospitalsfødegang i byen Moshi i Tanzania. Det var oprindeligt meningen, at jeg skulle have besøgt samtlige afdelinger på hospitalet, men jeg besluttede at anvende al min tid på fødegangen, hvilket nok også var mest relevant for netop min situation. Da jeg ikke har nogen faglig bagrund inden for hverken sygepleje, medicin eller jordmoruddannelsen, så var jeg primært fluen på væggen, hvilket i sig selv var utroligt lærerigt,” udtaler Stephanie Thuelund Thomsen.

Der er ikke så meget pudsenusse

”Jeg fulgte en jordemor rundt på fødselsgangen, hvor jeg fik spurgt ind til en masse faglig knowhow. Der var en del fødsler, så der var naturligvis en del at lære. Jeg observerede også lægerne, hvis job var at tilse de nye mødres helbred, og om amningen f.eks. forløb, som den skulle. Nogle gange skulle jeg holde de helt nyfødte babyer, indtil moderen kom til sig selv, hvis hun eksempelvis havde født ved kejsersnit. Det var både smukt og skræmmende at se en fødsel. Der sikkert nogle mennesker, som besvimer af synet ved en fødsel, og det ville de med garanti gøre i Tanzania. Her er selve fødslen mere brutal og derfor grænseoverskridende at overvære.

Jeg fik i hvert fald set nogle ting, som rykkede mine grænser. Hvis man holder en tanzanisk og en dansk fødegang op mod hinanden, så tror jeg den helt store forskel ligger i omsorgen. I Danmark gør man utroligt meget ud omsorgen og roen omkring fødslen, og man har også sin eget hospitalsværelse. På hospitalet i Moshi ligger alle kvinder side om side med eller uden veer – der er ikke så meget pudsenusse – og så er det først, når fødslen er lige op over, at vedkommende bliver rykket ind i et lukket rum, hvor den nyfødte første gang ser dagens lys.”

IMG_8442

Menneskroppen er et vidunder

”Den sidste dag, som også var dén dag, der står allerklarest blandt mine minder fra hospitalet, oplevede jeg et tvillingepar komme til verden ved kejsersnit. Jeg er ret fascineret af tvillinger, da jeg synes, det er vildt, hvordan menneskekroppen kan rumme hele to små individer. En baby er fantastisk, men to babyer er dobbelt-fantastisk. Det var virkelig en dejlig oplevelse at rejse hjem på. Jeg har lært virkeligt meget ved at observere, og på hospitalet var de ansatte jordemødre og læger også gode til at indvolvere mig, hvis der skete noget særligt, som de mente, jeg burde overvære – som f.eks. en vanskelig fødsel. Min interesse for jordemorfaget er helt klart blevet styrket grundet mit ophold i Tanzania. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at da jeg først tog af sted, så anede jeg faktisk ikke om, jordemoruddannelsen var noget for mig. Det er nu blevet bekræftet. Jordemoruddannelsen er lige noget for mig.”