Mathilde og Eva

image81_490x270

Starter fra scratch med engelsk i Cambodja.

Mathilde og Eva er begge 20 år og blev studenter i sommer og kommer fra henholdsvis Thy og Mors. Det sidste halve år har Eva arbejdet, og Mathilde har boet i Århus og læst matematik og kemi, så hun kan søge ind på tandlægeuddannelsen til sommer.

Ukendt, anderledes og lokkende vejrforhold

”Vi havde hørt meget om Save A Heart og syntes, det virkede rigtig overskueligt at bestille gennem dem. Vi kiggede på destinationer i hele verden, men var enige om, at vi ville opleve en total anderledes kultur, så vi bed os fast i Asien og Afrika, da Sydamerika krævede spanskkurser inden. Cambodja valgte vi egentlig uden nogen specifik grund. Vi syntes, det var fedt, at det var så anderledes og ukendt, og så lokkede vejrforholdene,” siger Mathilde Trans og Eva Gøtrup Jensen, der begge har fungeret som engelskundervisere på en cambodiansk skole.

Engelsk – ikke et universelt sprog endnu

”Vi har været rigtig glade for vores valg af projekt! Det var en kæmpe udfordring i starten, da vores engelsk ikke var som ønsket. Da vi kom på skolen fik vi tildelt et skema, vi skulle følge, og ellers var der bare frie tøjler – vi bestemte selv alt! Det var vildt spændende, da de fleste af børnene ikke kunne forstå engelsk overhovedet, og nogle var jo kun 5-7 år. Vi fik desuden tildelt nogle ekstratimer, hvor vi underviste elever, som var bagefter eller havde brug for ekstra hjælp. Nogle kunne hverken alfabetet eller skrive deres eget navn.”

Tyk, bleg eller rød?

”Vi har først og fremmest lært at stå på egne ben og bare kaste os ud i nye udfordringer. Og så har vi fået meget mere lyst til at snakke engelsk, selvom det stadig ikke er helt optimalt – men man kommer langt med et smil i Phnom Penh. Vi lærte simpelthen at smile hele tiden og generelt være positive overfor nye ting. Desuden lærte vi, at man ikke skal tage alting personligt. I Cambodja er folk meget ærlige – faktisk så ærlige, at de fleste sige deres skinbarlige mening om alt, så hvis man er tyk, bleg eller rød, så får man det altså af vide. Men folkene er generelt vildt søde og imødekommende – på trods af deres trange og fattige levevilkår.”
image_300x300

Mommy og Mr. Suvath

”Det bedste ved Cambodja kan beskrives som det helhedsindtryk, vi har fået. Vi boede hos en værtsfamilie, der fra dag ét af figurerede som vores forældre, hvilket gjorde, at vi rigtigt oplevede kulturen. Mommy lå i hængkøjen Mr. Savuth lå på sofabordet, og vi sad i træsofaen og så kinesiske serier – det var kultur! Det at være i den samme by i 6 uger gjorde også, at det blev en helt speciel by, som man tillagde nogle særlige værdier – man føler sig hjemme og føler, at man kender byen, selvom man slet ikke kan finde rundt. Alting er også meget billigt i Cambodja, så det var dejligt, at man kunne komme rundt i weekenderne for ingen penge.”

Ser frem til næste destination

”Dog var det på skolen, at vi havde de rigtigt fede oplevelser med børnene, som vi elskede! De synes, vi var vildt spændende! Især fordi vi har blå øjne, hår på armene, bliver røde i hovedet af solen og huden begynde at skalle – og så elskede de, når vi prøvede at snakke deres sprog og legede klappelege med dem. Den sidste dag på skolen tog vi kage med til de andre lærere og slik til børnene. Alle var bare vildt glade, så det var en rigtig god afslutning!”

”Vi vil også gerne opfordre folk til at vælge at være her i mindst en måned, hvis de gerne vil have et mere nuanceret billede af landet. Man skal nemlig først tilpasse sig, og den sidste uge ved man, at man skal videre. Vi har i bund og grund været rigtigt tilfredse med opholdet i Cambodja. Så det er da også Save A Heart, jeg og en veninde bruger, når vi næste gang rykker mod Mexico for at arbejde som volontør på et børnehjem,” konkluderer Mathilde.