Charlotte, Biokemi

IMG_5765

Den afrikanske, blodrøde jord var Charlottes hjem i syv uger. Hun fik erhvervserfaring og masser af oplevelser i både Ghana og Tanzania.

”Jeg arbejdede som frivilligt på to forskellige laboratorier i henholdsvis Ghana og Tanzania. Mit arbejde var dog ikke særligt meget præget af biokemi, men lignede mere bioanalytisk arbejde. Det betød, at jeg egentlig ikke kunne bruge den viden, som jeg havde medbragt fra universitetet specielt meget – til gengæld fik jeg en masse ny viden, og jeg fik lov til at prøve en masse ting af praksis. Vi arbejdede rigtigt meget med blod, hvilket jeg aldrig havde prøvet, før jeg forlod Danmark. Så jeg fik lov til at teste prøver for blandt andet AIDS, malaria og syfilis. Mit ansvar i laboratoriet steg også meget hurtigt, og efter en uges tid var det mig, der åbnede op og tog sig af de første patienter, typisk diabetikere, som skulle have testet deres blodsukker,” siger Charlotte Bredo Spliid, som studerer Biokemi på Københavns Universitet.

Fra Asien til noget helt nyt

”Planen var lige fra starten, at jeg gerne ville til Ghana. Modersmålet er engelsk, så det er let at begå sig, og en af min veninde anbefalede også landet, efter hun havde været på et tre måneders ophold. Derudover har jeg rejst en del rundt i Asien, så denne gang kunne jeg godt tænke mig at se en anden del af verden. Derudover valgte jeg også at tage til Tanzania, da der er gode muligheder for at få nogle anderledes oplevelser her, som f.eks. diverse safari- og Kilimanjaroture. Min tur var meget bedre end forventet, og jeg tror det skyldes, at jeg var indforstået med, at jeg ikke skulle ned og redde hele verden. Men hvis man på forhånd har fundet noget, som interesserer én, så skal man bare tage af sted, for man får helt sikkert lov til at prøve nogle ting af, som mange først kommer til meget sent i deres uddannelse.”

En barsk læreform

”På det ghanesiske laboratorium var der ikke så mange forskellige arbejdsopgaver, da der var rigeligt ansatte, så meget af det jeg lærte der, var mest for egen vindings skyld. Det kom mig heldigvis til gode, for der var rigtigt meget at se til på det tanzanianske laboratorium. Så det var måske meget godt med en blid opstart. Jeg vil helt klart anbefale andre at tage en lignende tur – man ser nogle barske ting, og man lærer en del. Jeg tror f.eks. ikke, at jeg skal være bioanalytiker, men det var jo en fed måde at få afprøvet nogle ting, samt ens interesse for netop bioanalytik.”

To vidt forskellige oplevelser

”Jeg havde ikke særligt lange arbejdsdage, så jeg havde en del fritid. Jeg havde egentlig tænkt mig at læse op til biokemi-eksamen, men der var sjovt nok en del andre ting, som trak lidt mere, afhængigt af hvor jeg lige boede. Der var nemlig stor forskel. I Ghana boede jeg hos en familie, sammen med nogle andre få frivillige og man kom virkelig tæt på den ghanesiske kultur, hvilket var en stor oplevelse. Vi boede i en lille gård, hvor børnene rendte nøgne rundt og spiste vores madrester. Men i Tanzania derimod, boede jeg på et hostel sammen med 25 andre frivillige, hvor levestandarden var højere, og det var også virkelig sjovt. Jeg tror, det er meget sundt at prøve begge ting af, da det er to vidt forskellige oplevelser.”

Du kan se flere billeder her