Anders, Multimediedesign

Anders1_e1368971860299

Indsendt af Anders Bjørn Hansen som studerer Multimediedesign på KEA i København.

Jeg sidder her i skrivende stund med et smil på læben. Dette skyldes et hav af overvældene positive indtryk, jeg har lade mig bekende med den sidste måneds tid. Jeg befinder mig i hjertet af en by der er i en rivende udvikling. Phnom Penh, Cambodja. Jeg må være ærlig og indrømme, at jeg havde forventet mig et samfund og en infrastruktur der var værre tilredt end tilfældet er. For mit vedkommende, havde landets historie sandsynligvis også en indflydelse på hvad jeg forestillede mig. Når det så er sagt, skal det ikke lyde som om, at det alt sammen er lutter lagkage som i dejlige Danmark. Der er områder i slummet og i provinsbyerne, hvor jeg har måtte tænke forholdene igennem et par gange. Det var nødvendigt for at kunne forstå, at nogle folk lever hele deres liv, under så kummerlige forhold. Derfor er det endnu mere tankevækkende for mig, hvordan samtlige mennesker jeg har mødt, har givet mig et smil og vist en interesse for, hvad jeg lavede i Cambodja. Det har indtil videre været svært for mig, at sætte ord på hvordan Cambodja er anderledes end andre destinationer, som folk typisk kender til i Asien. En oplagt sammenligning ville dog danskernes foretrukne feriedestination Thailand. Jeg synes selv at det mere autentisk mindre turistpræget kultur man møder i Cambodja. Dette er store plusser i forhold til hvad jeg sætter pris på.

Jeg har valgt at kombinere mit obligatoriske praktikophold med at arbejde i en organisation, der har flere projekter indenfor menneskerettigheder og miljøoptimering, hvilket ofte har politisk omdrejningspunkt. Mit område hernede er at medvirke i flere af projekterne på den grafiske front, hvilket blandt andet handler om hvordan organisationen vil præsentere dem selv. Indtil videre har jeg lavet brochurer, flyers, webdesign samt undervisning af kollegaer og studentermedhjælpere i fotografi og grafisk basiselementer. Før jeg tog af sted mødte jeg meget underen over hvorfor jeg ville arbejde indenfor medie/kommunikationssektoren, i et land som Cambodja. For at være ærlig vidste jeg ikke meget om landet, men Sydøstasien har altid interesseret mig, og min mavefornemmelse fortalte mig at dette ville være en større oplevelse, end at sidde på et kontor i København.

Jeg ville måske kunne have udviklet mig selv mere teoretisk i en medievirksomhed i Danmark, men muligheden for at arbejde i en fremmed kultur med andre arbejds normer  var udslagsgivende, og det valg har jeg ikke fortrudt. Selv om jeg kun har været her i lidt over en måned nu, og ikke engang er halvt igennem mit ophold vil jeg stadig anbefale Cambodja varmt til eventyrlystne personer, med mod på en tilværelse der er meget anderledes fra de danske traditioner. Ved siden af mit arbejde har jeg haft nogle rigtig fede oplevelser med andre frivillige arbejdere og lokale. Imponerende templer, strande og udflugter på ’quart bikes’, er et lille udsnit at de oplevelser jeg har haft. Jeg valgte Save a Heart, da de udbød muligheden for at kombinere praktikophold med frivilligt arbejde i et u land. Jeg er blevet behandlet rigtig godt gennem tiden op til mit ophold, og det har hele tiden været mit indtryk at der var styr på tingene.